Nya bilder från sommaren 2020 i bildgalleriet

Nu har jag infogat ett antal av de bästa bilderna från senaste sommar i rosgalleriet. En del ersätter tidigare bilder och andra är bilder på rosor som inte tidigare funnits med. Bland de senare finns bilder på ett par hitterosor i galleriet Lindqvist-rosor. Det är fråga om rosor som verkar lovande både vad gäller växtsätt, blomning, härdighet och sjukdomsresistens. Jag hittade dem 2017 i en rosbänk och i år producerade de sina första blommor. (...)

Ingmars rosenträdgård inte med i Öppna trädgårdar 5.7.2020

Ingmars rosenträdgård är inte med i årets upplaga av Öppna trädgårdar. Trädgården finns ju på en öi Vasa skärgård så det krävs båttransport för att göra ett besök. Tillgängliga båtar skulle kunna ta 1-2 passagerare per resa med iakttagande av rekommenderat avstånd mellan resenärerna. Så kan man inte transportera 100-200 personer. För att inte bidra till ökad smittorisk har jag alltså beslutat att inte delta detta år, trots att juni värmen har gjort att blomprakten i trädgården just nu är (...)

Tillökning i GALLERIET

Albumen i GALLERIET har uppdaterats och blivit fler. Det nya albumet ALLA ROSOR gör det möjligt att enkelt få fram alla rosor i trädgården enligt önskade egenskaper. Är du intresserad av vita rosor eller marktäckare eller av de yngsta eller äldsta rosorna är det bara att först trycka på FÄRG eller VÄXTSÄTT eller I ODLING. (...)

Ekologisk gödsling

Många besökare brukar fråga vad jag använder för gödsel, då allt verkar att växa så bra. De kan se en ros och säga: "Den där har jag också, men min är inte alls så där stor och välmående." Nånting ligger det nog i det. T.ex. stockrosorna växer fortfarande och närmar sig 4 meter. (...)

Sommaren som gått, nya IL rosor, sommarsticklingar

Det var den sommaren. Kanske inte riktigt ännu, men nog finns det höstaningar i luften. Skördetiden är inne. Jag har plockat blåbär, hallon, hjortron, åkerbär och svamp i skogen. Växthuset ger bland annat gurkor, tomater och paprika. Vitlöken och all annan lök är skördad och satt på tork. Men majsen har bara just börjat blomma och jordärtskockorna sväller ju till först i september-oktober. (...)

Öppen trädgård 7.7

Ingmars rosenträdgård är öppen för besökare söndagen den 7 juli kl. 12-17 som en del av evenemanget Öppna trädgårdar 

Som det framgår av infon på Öppna trädgårdars sidor önskar jag förhandsanmälan via rosenträdgårdens kontaktblankett (...)

Goda och dåliga nyheter

Alla rosor i trädgården klarade vintern med livet i behåll. Nåja, för en ros är läget ännu lite osäkert. Värre var det för två år sen då kölden för första gången på över tjugo år överraskade mig på hösten så att jag inte hann vinterbegrava de frostkänsliga rosorna. På våren kunde jag konstatera att över 200 rosor hade strukit med. Den vintern visade med önskvärd tydlighet att det lönar sig att vinterbegrava sina frostkänsliga rosor.  (...)

Namnstenar för rosorna

  (...)

Vårsäsongen 2019 inledd

Den 12 april har isen smält så pass i Vasa att jag lyckas ta mig ut till rosenträdgården med båt. Ett tiotal olika blommor hälsar välkommen, bland andra julrosor, snödroppar, klosterliljor, vintergäck, scillor och till min förvåning prydnadsjordgubben 'Pink Panda'. När jag planterade klosterliljorna var jag rädd för att de inte skulle klara sig i Vasa. Numera sprider sig över ett allt större område för varje år som går. (...)

Vintertäckningsmetoder i Strömsö från 23.3.2019

Ett par programinslag om mina vintertäckningsmetoder sänds i tv-programmet Strömsö, det första 23.3 och det andra 6.4.2019. Titta på båda inslagen här

En ännu fullständigare bild av det hela får man förstås i boken Rosor i kallt klimat (...)